Ekonomiczne i społeczne determinanty wydatków na żywność w Polsce
- Szczegóły
 - Utworzono: 17 luty 2015
 
| Redaktor: | Aleksander Grzelak, Marek Gałązka | 
| Miejscowość i rok: | Bydgoszcz 2015 | 
| Liczba stron: | 251, format B5 | 
| ISBN: | 978-83-89914-80-4 | 
| CENA: | 40,00 zł ( w tym 5 % Vat) | 
| Zamów książkę: |  
 | 
| Spis treści | Pobierz | 
„Temat pracy podjęty przez autorów uznaję za ważny i aktualny. (…) Wysoka ranga proponowanej problematyki wynika z zaspokajania przez żywność podstawowych i niezbędnych potrzeb człowieka, jak również z relatywnie wysokiego udziału wydatków na żywność w Polsce. (…) Przeprowadzone badania stanowią oryginalne rozwiązanie ważnego problemu naukowego dotyczącego ewolucji determinant konsumpcji żywności w Polsce po akcesji do UE. Autorzy przeprowadzili obszerne i wielopłaszczyznowe badania empiryczne, które wzbogacają wiedzę ekonomiczną na temat funkcji konsumpcji. Na podkreślenie zasługuje to, że zarówno część teoretyczna, jak i badania empiryczne zostały odpowiednio podporządkowane celom pracy, co umożliwiło w pełni obiektywnie zweryfikować hipotezy. Zawarte wnioski mają walory teoriopoznawcze ze względu na identyfikację uniwersalnych mechanizmów ewolucji popytu na żywność w warunkach integracji Polski z krajami wyżej rozwiniętymi”.
Z recenzji naukowej prof. dr. hab. Andrzeja Czyżewskiego



 
