Zagraniczni studenci poznali Bydgoszcz od kuchni
- Szczegóły
- Utworzono: 8 listopad 2012
Studiujący w KPSW zagraniczni studenci zdążyli się już zadomowić w Bydgoszczy, ale nie wszyscy jeszcze ją dobrze poznali. Postanowiliśmy więc pokazać im miasto od nieco innej strony. W zaplanowanej na piątek wycieczce obcokrajowcy spotkają się z wiceprezydentem miasta, nauczą się lepić pierogi, zasmakują w knedlach i kompocie oraz poznają historię mydła i brudu. Spotkanie jest adresowane do studentów z Ukrainy, Kazachstanu, Armenii i Hiszpanii. Serdecznie zapraszamy!
Studiujący w Bydgoszczy Erasmusi mają swój „orientation week", podczas którego poznają Bydgoszcz oraz inne miasta regionu. Dla uczących się w KPSW zagranicznych studentów, przyjeżdżających na cały tok studiów, Dział Współpracy z Zagranicą naszej uczelni przygotował „orientation day". Poznawanie Bydgoszczy od kuchni - dosłownie i w przenośni - zaplanowano na piątek, 9 listopada 2012.
Program spotkania:
10:00 - spotkanie z Janem Szopińskim, Zastępcą Prezydenta Miasta Bydgoszczy (Urząd Miasta, sala 200A),
11.00 - warsztaty w Muzeum Mydła i Historii Brudu, czyli wykład o historii brudu i robienie własnego mydła (ul. Długa 13-17),
12.45 - warsztaty kulinarne w Restauracji Kujavia, a na nich nauka lepienia pierogów, robienia knedli i innych polskich smakołyków(ul. Długa 45),
14.00 - obiad z upichconych wcześniej przysmaków z babcinym kompotem lub koktajlem.